Tehnologii si sisteme
-
Sistemul Duopass (brevet RADIANT) se bazeaza pe folosirea unui schimbator de caldura suplimentar (in placi), plasat la intrarea apei reci, care recupereaza caldura reziduala din serpentina boilerului, preincalzind apa; rezulta astfel cantitati mari de apa calda, chiar cu boilere de volum mic.
-
Creste substantial randamentul de producere al apei calde menajere, cu peste 15 %.
-
Procesul este controlat de un microprocesor si un fluxostat, care moduland permanent flacara, foloseste capacitatea boilerului in intregime.
-
Gratie acestui sistem este posibila obtinerea unor cantitati mari de apa calda, chiar superioare volumului asigurat de boiler, in perioadele de solicitare maxima.
FLUXOSTATUL MAGNETIC ANTI-CALCAR
-
Fluxostatul (senzorul de curgere apa calda) este realizat din plastic armat cu fibra de sticla si are interiorul format dintr-un magnet, cu rolul de a polariza particulele de calcar din apa rece de intrare, nelasandu-le sa se depuna in interiorul centralei (asemanator filtrului anticalcar ce se intercaleaza pe teava, la intrarea in centrala).
SISTEMUL DE PROTECTIE TERMICA
-
Protectia termica se realizeaza cu ajutorul sondelor de temperatura plasate pe circuitul de incalzire si respectiv cel de apa calda menajera. Acestea trimit comanda microprocesorului care regleaza focul pentru ca apa sa nu depaseasca temperatura de 60 de grade. Acest lucru reduce riscul depunerilor de calcar, stiut fiind faptul ca depunerile de calcar incep de la 60-65 de grade.
Sistemul de protectie anti-inertial
-
a) Post-circulatia pompei presupune ca, dupa oprirea apei calde la consumator, pompa de recirculare a centralei porneste si trimite o cantitate de apa calda (atata timp cat temperatura nu scade sub 60 de grade) in instalatia de calorifere, pentru a raci rapid schimbatorul, reducand efectul de inertie termica. Acest lucru se intampla datorita urmatorilor factori: retentia de energie (caldura) a elementelor din cupru ale schimbatorului (se produce supraincalzirea apei retinuta in interior); focul de la arzator nu poate fi oprit brusc si complet, simultan cu inchiderea robinetului. Sistemul protejaza schimbatorul, eliminand cantitatea de apa cu temperatura ridicata si factor de depunere calcar mare, marindu-i durata de viata.
-
b) Post-ventilarea reprezinta functionarea ventilatorului, chiar si dupa centrala s-a oprit (a iesit din sarcina). Datorita acestui lucru, gazele fierbinti produse in urma arderii sunt evacuate pe cosul de fum pentru a raci camera de ardere si implicit schimbatorul de caldura.
Sistemul constructiv al schimbatorului bitermic (RBS 24 Elite si RBC 24)
-
Schimbatorul bitermic (de tip tub-in-tub sau fagure) este realizat in asa fel incat poducerea agentului termic si a apei calde menajere sa se faca in interiorul aceluiasi schimbator. Cum se poate vedea in figura A, in sectiunea interioara (1) se produce apa calda menajera, iar in cele patru sectiuni exterioare se produce agentul termic (2).
-
Faptul ca tubul interior este lipit de cel exterior doar prin trei din cele patru puncte, permite sectiunii interioare “sa se miste” din cauza diferentelor de temperatura din schimbator respectiv ciclurilor dilatare-contractare. De aici rezulta fragmentarea eventualelor straturi de calcar depuse in schimbator si eliminarea lor.
Turbulatoarele elastice (schimbator monotermic)
-
Turbulatorul elastic reprezinta un element tensionat de forma elicoidala din sarma introdus in fiecare dintre cele 7 pasaje de apa ale schimbatorului monotermic. Acesta permite apei care circula in interior sa descrie o miscare circulara si sa capete uniformitate termica. De aici rezulta o capacitate mai mare de transfer termic catre apa si eliminarea eventualelor depuneri de calcar din interiorul pasajelor, datorat diferentei dintre coeficientul de dilatare-contractare al turbulatorului si cel al tubului efectiv (dinamica turbulatorului).